Stevia
Stevia merupakan genus
yang terdiri daripada 150 spesies herba daripada keluarga bunga matahari
(Astereacea). Ia secara rasminya ditemui pada kurun kesembilan belas oleh Dr.
Moises Santiago Bertoni. Beliau menamakannya Stevia Rebuadiani Bertoni, sebagai
penghormatan kepada Ahli kimia Paraguay, Ia merupakan tumbuhan yang berasal
daripada kawasan tropika dan sub-tropika di Amerika selatan dan Amerika Tengah.
Stevia yang digunakan secara meluas sebagai pemanis ialah stevia dariSpesis
Rebaudiana. Ia juga dikenali sebagai sweetleaf, sugarleaf ataupun sweet herb.
Bahan aktif yang bertanggungjawab ke atas rasa
manis pada daun stevia dikenali sebagai steviol glycosides yang mengandungi
stevioside dan rebaudioside. Bahan aktif ini stabil pada suhu tinggi, nilai pH
yang stabil dan tidak merangsang tindak balas glycemic, menjadikan ia semakin
digemari orang ramai terutamanya untuk yang ingin menghadkan pengambilan
karbohidrat dan mengelakkan diabetes. Selain itu, stevia juga didapati boleh merawat
tekanan darah tinggi, mengurangkan tahap asid urik dan obesiti.
Stevia telah digunakan sebagai pemanis
semulajadi oleh masyarakat di Brazil dan Paraguay sejak beratus-ratus tahun
dahulu lagi. Ia mula digunakan oleh kaum Red Indian Guarani di Paraguay sejak
1500 tahun yang silam. Ia digunakan terutamanya untuk memaniskan teh herba
mereka. Selain daripada itu ia juga digunakan untuk memaniskan makanan mereka.
Mereka juga menggunakan Stevia sebagai penawar terutamanya untuk menurunkan
tekanan darah tinggi, melawaskan kencing.
Kegunaan stevia sebagai pemanis mula disedari
oleh orang Eropah pada kurun ke-16. Sejak itu ia mula digunakan dengan meluas
di Eropah sehinggalah dibawa ke Asia. Walaubagaimanapun kajian terhadap Stevia
hanya mula dilakukan pada awal kurun ke 19 apabila para pengkaji di Brazil
mendengar cerita yang sehelai daun stevia boleh memaniskan sebiji buah peria
dan juga secawan teh herba yang kelat. Ia mula dikaji oleh seorang ahli botani
Paraguay bernama Moises S. Bertoni yang kemudiannya menulis antara
artikel-artikel awal mengenai Stevia pada awal kurun ke 19.
Stevia mengandungi sifar kalori, lemak,
kolestrol, gula dan karbohidrat. Ekstrak stevia dikatakan 300 kali lebih manis
dari gula biasa. Ciri ini telah menarik minat para pengkaji untuk menjalankan
kajian terhadap Stevia. Kajian terhadap kandungan toksidnya, mendapati
kandungan utama yang menyebabkan ia manis iaitu Steviosid tidak toksid. Ia juga
didapati tidak menyebabkan mutasi sel.
Kajian saintis Brazil pada tahun 1991 mendapati
Steviosid berkeupayaan untuk menurunkan tekanan darah pada tikus. Daripada
penemuan ini, satu lagi ujian dilakukan pada tahun 2000. Kali ini subjeknya
merupakan 106 orang berbangsa Cina (lelaki dan perempuan) yang mengalami
penyakit darah tinggi. 60 subjek diberikan kapsul yang mengandungi 250mg
steviosid 3 kali sehari. Pemeriksaan terhadap subjek dilakukan sebulan sekali
selama satu tahun. Selepas 3 bulan , tekanan darah sistolik dan diastolik telah
menurun dengan ketara dan kesannya berkekalan sepanjang tahun. Hasil dari
kajian ini saintis merumuskan steviosid yang diambil secara oral adalah
berkesan untuk menurunkan tekanan darah dan ia mungkin boleh dipertimbangkan
sebagai bahan altenatif atau suplemen untuk pesakit darah tinggi.
Satu kumpulan saintis lagi melakukan ujian
terhadap kesan hipoglisemik glikosid yang terdapat dalam stevia. Mereka juga
mengkaji kesan terhadap pengeluaran glukos terhadap glikosid, steviol,
isosteviol dan glukosilsteviol.steviol didapati tidak menghasilkan glukos. Pada
tahun 2000 juga, para pengkaji di Denmark telah menjalankan satu kajian yang
menunjukkan tindakan hipoglisemik in vitro yang dilakukan oleh steviosid dan
steviol adalah hasil daripada keupayaan kedua-duanya menghasilkan insulin
melalui tindakan terus terhadap sel-sel beta. Mereka merumuskan hasil kajian
mendapati sebatian ini mungkin mempunyai potensi untuk menjadi agen
anti-hipeglisemik dalam rawatan diabetes mellitus jenis 2.
Stevia juga digunakan sebagai tonik untuk
jantung.Ia berfungsi dengan cara menstabilkan tekanan darah, ia juga
menstabilkan degupan jantung.Kajian tentang ini telah dilakukan pada tahun 1978
terhadap tikus.
Antara ciri-ciri Stevia ialah:
1.Pemanis Semulajadi
2.Menurunkan Kadar
Gula Dalam Darah.
3.Melawaskan Kencing
4.Menurunkan
Tekanan Darah.
5.Membunuh Bakteria
6.Mengurangkan
Keradangan
Rooibos Tea
Rooibos tea hanya hidup subur di kawasan Cedarberg berhampiran
Cape Town, Afrika Selatan.Rooibos tumbuh secara semulajadi tanpa sebarang
kafein. Ini adalah penting, kerana ia bermakna ia tidak perlu menjalani proses
kimia untuk menghapuskan kafein. Ini bermakna bahawa
sesiapa sahaja boleh minum ,
Teh Rooibos mengandungi
pelbagai antioksidan, yang membantu untuk melindungi badan dalam beberapa cara.
Dua polifenol antioksidan dipanggil aspalathin dan nothofagin terdapat dalam
kepekatan yang tinggi dalam teh Rooibos . Antioksidan melindungi badan dengan
memerangi radikal bebas Salah satu faedah kesihatan utama teh Rooibos adalah
bahawa ia mengandungi beberapa mineral yang penting untuk kesihatan. Ini termasuk:
magnesium ( yang penting untuk sistem saraf ), kalsium dan mangan ( penting
untuk gigi dan tulang yang kuat ), zink (penting untuk metabolisme ) dan besi
(kritikal untuk membantu darah & otot mengedarkan oksigen).
Indian Kino
Indian kino berasal dari India , Nepal dan Sri Lanka dan kebanyakannya
ditemui di rantau Ghats Barat.Indian Kino dalam botani dikenali sebagai
Pterocarpus Marsupium.Ia boleh tumbuh sehingga 30 meter tinggi.Kandungan herba
ini membantu untuk menurunkan tahap glukos dalam
tubuh.Indian kino boleh membawa kepada pengurangan yang ketara tahap gula dalam
darah di kalangan pesakit kencing manis.Sains moden telah menemui khasiat utama
India Kino, ianya dapat meremajakan sel-sel beta dalam pankreas (sel-sel yang menghasilkan
insulin).
Gymnema
Gymnema adalah tumbuhan memanjat berkayu yang berasal dari hutan tropika
di India & afrika. Gymnema adalah herba perubatan yang telah lama digunakan
di India untuk merawat banyak masalah kesihatan. Gymnema adalah makanan
tambahan herba yang semakin popular sebagai satu cara
untuk mengurangkan tahap gula darah.Universiti Michigan Kesihatan laporan
Sistem yang Gymnema boleh membantu merawat Jenis 1 dan jenis 2 kencing manis
Herba ini boleh diambil dalam ekstrak cecair atau bentuk kapsul , walaupun
persediaan dari teh daun keseluruhan mungkin paling berkesan.
Menurut Dr Sharol Tilgner , pakar herba master ,
doktor naturopathic dan pengarang " Perubatan Herba Dari Jantung Bumi
," Gymnema mungkin bertanggungjawab untuk beberapa tindakan penting
berkaitan kesihatan. Gymnema mempunyai tindakan hipoglisemik , yang bermakna
bahawa ia membantu tahap gula darah tinggi yang lebih rendah. Ini mungkin
penting terutamanya dalam pesakit kencing manis. Gymnema juga membantu
mengurangkan jumlah lipid dalam darah anda dan mempunyai tindakan anti-
atherosclerotic. Tindakan anti- atherosclerotic Gymnema membantu mengekalkan
plak daripada terbentuk pada dinding arteri anda.
Gymnema mempunyai beberapa kegunaan penting . Dr
Michael Murray, doktor naturopathic , pakar perubatan dan pengarang botani
" Kuasa penyembuhan Herba ," mencatatkan bahawa Gymnema adalah salah
satu herba yang paling praktikal untuk menurunkan peratusan gula dalam darah
pesakit kencing manis.
Asid gymnemic membantu menurunkan rasa mudah terpengaruh
anda untuk merasa makanan manis apabila diletakkan secara langsung pada lidah
anda , yang boleh membantu pesakit kencing manis dan mengambil kurang kalori .
Kajian menunjukkan bahawa Gymnema adalah salah satu daripada beberapa herba
yang boleh meningkatkan pengeluaran badan anda hormon insulin .
Yacon
Yacon , Polymnia sonchifolia , juga dikenali sebagai epal tanah Peru,
adalah berasal dari Amerika Selatan Orang di Andes telah menikmati yacon
sebagai sumber makanan selama lebih daripada seribu tahun. Ia adalah ahli
keluarga bunga matahari , dengan daun seperti saderi yang
boleh membesar sehingga 10 kaki tinggi. Ubinya boleh dimakan . Setiap tumbuhan
boleh menghasilkan sehingga 20 akar berat pound setiap satu . Yacon menawarkan
manfaat kesihatan tertentu.
Penyelidikan telah membuktikan bahawa yakon
berfaedah bagi mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi. Yacon boleh
menurunkan tekanan darah sebanyak 5 hingga 10 peratus. Ia juga boleh
mengurangkan kolesterol dan menghalang pembentukan darah beku dan diabetes.
Pengurusan Gula Darah
Sirap yang diperbuat daripada akar yacon boleh
membantu menurunkan gula darah anda, mengikut kajian yang diterbitkan dalam
April 2009 isu " Pemakanan Klinikal ." Molekul Sugarlike dalam yacon
dikenali sebagai Fructooligosaccharides , yang berasal dari karbohidrat
nondigestible dipanggil inulin, menyediakan kira-kira setengah kemanisan gula
tanpa meningkatkan paras gula dalam darah. Hasil Kajian juga menunjukkan bahawa
sirap yacon dapat mengurangkan berat badan
Kesihatan hati
Gabungan yacon dan silymarin, yang merupakan
komponen aktif dalam milk thistle, baik kolesterol dan kadar gula dalam darah
di kalangan pesakit dengan sindrom metabolik dalam kajian yang diterbitkan
dalam bulan Mac 2008 isu " Makanan dan Kimia Toksikologi ." Sindrom
metabolik adalah kombinasi keadaan yang meningkatkan risiko penyakit jantung
dan kencing manis. Dalam kajian itu, peserta dimakan 2.4 gram yacon dan 0.8
gram silymarin sehari selama 90 hari. Keputusan menunjukkan makanan tambahan
gabungan paras kolesterol baik dan menghalang pengumpulan lemak di dalam hati ,
penyelidik yang membawa kepada kesimpulan bahawa yacon dan silymarin boleh
menggalakkan kesihatan jantung dan fungsi hati.
Penggunaan pemakanan
Yacon segar mempunyai rasa sedikit manis dan tekstur
rangup sama dengan epal , manakala rasa adalah hampir dengan tembikai. Amerika
Selatan makan ubi, yang boleh berkisar dari kuning ke ungu, buah-buahan ,
dengan jus lemon dan madu , atau mereka menambah kepada salad buah-buahan. Anda
juga boleh kacau- goreng, panggang atau bakar yacon sebagai sayur-sayuran .
Menggunakan daun yacon , juga tinggi inulin, untuk membalut makanan lain
seperti yang anda lakukan kubis atau daun anggur, atau minuman mereka membuat
teh herba. Sirap yacon yacon dan makanan tambahan serbuk juga disediakan.